De berg op voor onderzoek moyamoya

Pieter Deckers
Afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 25.000 (12%)

Hoi, ik ben Pieter en ben in 2017 afgestudeerd als arts. Sinds eind 2017 doe ik promotie onderzoek in het UMC Utrecht naar de ziekte van moyamoya, eerst naast mijn werk als arts in het ziekenhuis en nu full time. In mijn vrije tijd ben ik veel aan het sporten (mountainbiken / racefietsen / klimmen / surfen) en hou ik van muziek maken en luisteren. Ik woon samen met mijn vriendin Lara in Utrecht.

Wat is het plan?
Samen met één van mijn copromotors, Alex Bhogal, Lara en een groep vrienden gaan we 4 juli 2021 de Maratona dles Dolomites fietsen: een lange, uitdagende fietstocht in de bergen in Italië. Deze tocht is 140km lang, maar omdat het hoog in de bergen is moeten we meer dan 4200 hoogtemeters overbruggen, waardoor het een zware tocht wordt. We gaan dit doen om geld op te halen voor onderzoek naar moyamoya.

Wat is moyamoya?
Moyamoya is een ernstige ziekte van de hersenvaten, die met name bij kinderen en jong volwassenen wordt ontdekt. Door deze ziekte is de bloedvoorziening naar de hersenen in gevaar, waardoor patiënten herseninfarcten, TIA’s (tijdelijke neurologische uitval) of hersenbloedingen kunnen krijgen.

In Utrecht worden deze kinderen soms geopereerd, om de bloedvoorziening naar de hersenen te verbeteren. Vóór zo’n operatie gepland wordt, moeten de artsen wel zeker weten dat het goed helpt. Daarom krijgen kinderen veel onderzoeken en scans. Dit is een zwaar traject: kinderen moeten heel vaak naar het ziekenhuis, sommige onderzoeken gebeuren met schadelijke straling en het kan allemaal heel lang duren, waardoor de kinderen en hun familie lang in spanning zitten.

Het onderzoek
In het UMC Utrecht zijn we bezig om deze scans te vervangen door één onschadelijke MRI-scan, waardoor alles in één kan. Zo weet iedereen veel sneller of ze geopereerd moeten worden en hoeven ze niet alle andere schadelijke onderzoeken te ondergaan. Deze groep jonge patiënten kunnen we hierdoor sneller en effectiever behandelen, waardoor er minder kans is op schade van de hersenen.

We hebben jouw hulp nodig
Om dit onderzoek af te kunnen ronden, hebben we nog ongeveer € 25.000,- nodig. Zo kunnen alle patiënten voortaan met het nieuwe onderzoek geholpen worden. Help je mee om dit mogelijk te maken? Doneer dan. Dank je wel!

Bekijk alle
09-08-2021 | 21:08
05-07-2021 | 09:49
05-07-2021 | 08:57
04-07-2021 | 19:09 Mooie prestatie!
03-07-2021 | 20:54